Bandenwissel

Nieuw seizoen, nieuwe bandenwissel. Zorg dat je elk seizoen op tijd van banden wisselt voor maximale grip. Aangezien het profiel van een zomerband anders is dan een winterband zal deze minder goed presteren onder winterse omstandigheden. Daarnaast is de compound (rubber samenstelling) van een band ook variërend en telt dit mee met het tempo waarop een band opwarmt.

Wettelijk is bepaald dat een auto een minimale profieldiepte van 1,6 mm moet hebben. De Tread Wear Indicators die aan de zijkant van de band staan kunnen worden gebruikt om de profieldiepte van de band af te lezen. Neem ook een kijkje in de groef, hierin zijn meetpunten aangebracht met de minimale profieldiepte. Is dit gelijk met het oppervlak van de band? Dan is een bandenwissel absoluut nodig. De band zit dan al op de grens waar je een bekeuring voor kunt krijgen! Maak je trouwens gebruik van winterbanden? Dan raden we aan om bij 4 mm al een bandenwissel te ondergaan.

Bandenwissel symptonen

  • Scheurtjes of uitdroging (veroudering)
  • Beschadiging van de band
  • Sterke slijtage van de band
  • Ongelijke slijtage

Welke soort band heb ik nodig?
Als je veel kilometers maakt dan is het verstandig om zowel winter- als zomerbanden te gebruiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als u veel op de weg zit! Maak je niet zoveel kilometers of rijd je zelden in de winter, dan kun je het beste kiezen voor 4-seizoenenbanden. Zo heb je per seizoen net dat beetje extra van alles.

Hanteer de juiste bandenspanning
De juiste bandenkeuze is één ding, maar de juiste bandenspanning is een tweede! Met een te hoge of een te lage bandenspanning heeft een auto minder grip op de weg. Ook gebruikt een auto meer brandstof en slijten de banden sneller waardoor je vaker tegen een bandenwissel aanloopt. Hieronder kun je een te lage of een te hoge bandenspanning herkennen. Laat je het liever aan de professional over? Maak dan snel een afspraak!

Bandenspanning